mandag 30. mai 2011

Fighting fire with fire

Jeg lærte i det minste et par ting på min klimafiendtlige reise. Dette er historien om neshornet. Siden 2007 har antallet drepte neshorn i Sør Afrika steget fra 13 til 300 per år. Rykter om neshornets medisinske egenskaper har løpt løpsk i Asia. Kiloprisen har eksplodert, og i dag omsettes horn til en gatepris som er høyere enn gull. Dermed er det duket for full krig i den Sør Afrikanske bushen.

 Neshornet er et bedagelig dyr som lever av gress og blader.  Vi var heldige og traff på dette eksemplaret i Krüger-parken.
På vei til Angola gjorde vi et mellomstopp i Sør Afrika for å besøke Krüger-parken, Sør Afrikas største nasjonalpark. I Sør Afrika, som mange andre steder, er det nødvendig å opprette nasjonalparker for å sikre overlevelsen til mange dyrearter. Menneskelig aktivitet er gradvis i ferd med å innskrenke de naturlige habitatene til dyrene, og i Sør Afrika finnes det knapt nok ville dyr utenfor nasjonalparkene. 

Selv inni parkene er imidlertid en del av dyrene truet, som for eksempel neshornet. På grunn av myter om at neshornets horn har potensfremmende egenskaper kan de selges til en stykkpris på omlag 125 000 dollar på svartebørsen. I 2010 ble over 300 neshorn drept av snikskyttere i Sør Afrika. Bare i 2011 er over 150 dyr drept. Antallet mord har økt dramatisk de siste årene på grunn av voksende etterspørsel i Asia. Utspill fra en vietnamesisk minister om at han ble kurert fra sin kreftsykdom etter behandling med neshorn-horn har bidratt til dette. 

Sør Afrika er hjem til 90 prosent av verdens omlag 23 000 neshorn, og myndighetene har besluttet å benytte den nasjonale hæren i kampen mot snikskyttere. De har regelrett gått til krig mot de som er ute etter dyrene, eller som vi ble fortalt: de vil "fight fire with fire". Et titalls snikskyttere er skutt og drept etter sammenstøt med soldater. I følge The Guardian benytter snikskytterne stadig mer sofistikerte metoder, ettersom de er del av pengesterke og organiserte kriminelle miljøer. Hæren har ikke kapasitet til å vokte alle områder der det er neshorn, og lokale parkvoktere står i mange tilfeller maktesløse mot tungt bevæpnede snikskyttere. 

Kampanjer som denne er satt i gang for å stoppe nedslaktingen av neshorn. 

Tragedien er selvfølgelig at neshornene egentlig drepes for ingenting. Hornene deres består ikke av annet enn kompakt keratin, omtrent samme materiale som våre tånegler. Det finnes ikke noe vitenskaplig belegg for dets medisinske egenskaper. Utfordringen er å formidle denne informasjonen til det asiatiske markedet. Håpet er at intenst diplomati og effektive kampanjer kan bidra til å spre informasjonen raskt nok til å hindre at 2011 blir enda et rekordår for snikmord av neshorn. I mellomtiden fortsetter krigen i Sør Afrikas nasjonalparker. 

Perlehønene viser veien i den Sør Afrikanske bushen. Turisme er blitt en av de viktigste bærebjelkene i Sør Afrikansk økonomi, og dyrelivet er blant de viktigste trekkplastrene. I Sør Afrikas tilfelle er turismen positiv, fordi den bidrar til at bevaring og beskyttelse av dyr lønner seg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar